почивка в куба | ostrovite.bg

На почивка в Куба

379 0

Loading

Куба, Хавана, Кастро, Йорданка Христова, пури, мохито, дайкири – пренасяме се в световната столица на афро-латинската музика и танци. Страната е разположена в Карибско море върху о. Куба, о. Хувентуд и още 1600 малки острова. Климатът е морски, тропичен, пасатен. Куба е перфектна за посещение от ноември до април (80 % от валежите падат през май-октомври). Времето е слънчево и сухо през деня, което прави възможно посещението на красивите пясъчни плажове задължително. Ако сте почитатели на слънцето и морето, то можете да им се насладите на един от най-хубавите плажове в Куба, а именно Плая дел Есте. Ако не Ви се стои на плажа, можете да направите обиколка на този исторически град в американска класическа кола от 50-те години на 20 в. с водач – шофьор. Стара Хавана е част от световното наследство на ЮНЕСКО. Запазени са около 150 сгради от 16 и 17 в.

Старинна забележителност строена през 30-те години на 20 в. е и хотел Национал де Куба. Задължително опитайте мохито в La Bodeguita del Medio (Малкият бар в средата) и дайкири в El Floridita – любимите коктейли в любимите барове на Ърнест Хемингуей.

Говори се, че е пиел поне по 15 дайкирита и след това си е тръгвал без проблем. Само дето цените са високи! След това наемете кола и се разходете до имението Финка Вихия – къщата на Хемингуей (тук е написан романът “Старецът и морето”), намираща се на 10 км от Хавана до малкото работническо селище Сан Франсиско де Паула.
Едно от любимите места на туристите за коктейли и наблюдение на града е на терасата на хотел “Инглатера”. Заслужава си! Не пропускайте постановките в Националния театър, а след това да посетите нощния клуб “Тропикана”. Препоръчваме Ви да посетите катедралата “Сан Кристобал”, “Двореца на управляващите”, “Капитоло” – неточно копие на “Капитолия” във Вашингтон, фабриката за пури “Партагас”, Музея на революцията, Музея за стари коли, Музея на модерното изкуство.

При обиколките можете да похапнете пастелитос – тестени изделия с пълнеж от месо, сирене или гуава. За да купите дребни сувенири и подаръци, не трябва да пропускате и “Фериа” – най-големият уличен пазар в Стара Хавана. Ако сте ценител на музиката в средата на февруари, можете да посетите Кубинския джаз фестивал, провеждащ се в Хавана. На два часа път с кола от столицата се намира най-известният курорт в Куба – Варадеро.

 

po4ivka v kuba

Ще започнем от там, че на испански името на курорта означава “почивам си”. Очаквайте безкрайни плажове с бял пясък, палми и тюркоазено син океан. Системата all-inclusive в хотели привлича както семейства с деца, така и младоженци или шумни компании. Има и романтични места за усамотение, като например къщата на Ал Капоне, която е превърната в ресторант. Тук се намира и единственото в Куба голф игрище с 18 дупки. Посещение заслужава и намиращият се наблизо град Матанзас.

Да си припомним: според доклада Living Planet Report 2006 на WWF (World Wildlife Fund), Куба е единствената държава в света, която отговаря на дефиницията за устойчиво развитие.

Съвети:

➢ Носете евро или британски паунди. В Куба има две валути. Ковертируеми песос – КУК и Песо Кубано. Куковете са достъпни за обмяна в обменните бюра /кадеки/ и са предназначени за туристите. Добре е да ги различавате, защото отношението на Песо Конвертибле към Песо Кубано е 1:24. Не забравяйте, че има 11 % данък върху използването на кредитни карти. Тези издадени от банки с американско участие, може и да не работят или да бъдат с голяма такса при теглене.

➢ Не купувайте пури от улични продавачи, а само от държавните магазини и пазете касовата бележка. Най-известни са “Кохиба”, следвани от „Монте Кристо”, “Партагас”, ”Ромео и Жулиета”, “Гуантанамера”, “Пънч”, “Хабанос”, „Коджимар” и т.н. Можете за изнесете от страната 50 бр. тютюневи изделия. Останалите се декларират.

Related Post

Как да приготвим багажа си за пътуване – кратко ръководство

Posted by - December 14, 2023 0
Как да приготвим багажа си за пътуване – кратко ръководство  Тръгването на пътуване, независимо дали е по работа или за…
Патагония екскурзия | ostrovite.bg

Патагония

Posted by - April 20, 2022 0
Представете си, че ви попитат къде искате да отидете – на плаж или на планина? И, ако вашият отговор е…
плаж Каваците

Почивка на море в България

Posted by - April 20, 2022 0
Много хора се чудят дари началото на септември е подходящо за почивка на море. Несъмнено това зависи от климатичните условия,…
пещери в родопите | ostrovite.bg

Пещери в родопите

Posted by - April 20, 2022 0
Големият брой карстови форми, сложната геоложка история, климатичното и хидроложкото разнообразие са сред основните фактори, допринесли за голямото богатство и…

Дестинация Хонг Конг

Posted by - April 20, 2022 0
Градът, който никога не спи, винаги зает и винаги светъл.Хонг Конг е известен с нощния си живот, множеството места за…

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *