стоки за дома онлайн - чаши|tirbushona.bg

Чаши за вода, вино, бира или коктейли – за всяка напитка има подходяща чаша.

238 0

Loading

Правилната форма максимизира вкуса и аромата на съдържанието. Коя чаша е подходяща за любимата ви напитка?

Чаши за червено и бяло вино

Чаши и чаши за уиски и коняк

Чаши за червено и бяло вино

С грешната чаша за вино, за съжаление, можете да развалите хубавото вино. Въпреки това не е толкова трудно да се намери правилното стъкло, като се имат предвид няколко правила. Най-голямата разлика между чашите за бяло и червено вино е формата на купата. В зависимост от това дали чашата е шкембеста или не, тясна отгоре или широко отворена, се открояват различни аромати на виното.

Чаша за вино Бордо.

Чашата “Бордо” има висока удължена форма. В такава чаша виното ще може да диша добре и да се отвори. Ароматите на вината от Бордо са силни, така че колкото по-голямо е разстоянието от напитката до носа на дегустатора, толкова по-добре.

Чаша за бургундско вино.

Такава чаша се отличава с по-широка и по-обемна форма на купата (много подобна на топка или сфера). Така по-голямата повърхност на контакт между виното и кислорода разкрива по-добре нотките на тази напитка. От ръба на точно такава чаша, широка гама от фини аромати се разчита много по-лесно.

Чаша ризлинг.

Ризлингите са вина с висока киселинност. Традиционно чашата за ризлинг има заострен ръб. Такъв ръб е необходим, така че виното да не попада върху страничните части на езика, които реагират на киселина, а директно в устата. Бялото вино също изисква специални чаши. Чашите имат по-малък обем в сравнение с чашите за червено, както и по-издължена форма (за червено – по-шкембе). А причината е проста – бялото вино няма нужда да диша като червеното вино, в сравнение с червеното бялото вино е по-охладено преди сервиране, а на студено ароматите се разкриват по-бавно.

Чаша за бяло вино

Такава чаша за истинските ценители на отлежалите вина. Причина: отлежалите вина отнемат повече време за аериране и отваряне. За да ускорите този процес, използвайте големи чаши. Без значение каква форма на стъкло използвате, чашата не трябва да е пълна повече от една трета. Това осигурява на виното възможно най-голяма повърхност и го насища оптимално с кислород.

Чаши за различни сортове вино

Класическата чаша за шампанско е с издължена форма (подобна на лале) и дълга дръжка. Именно поради тази форма на купата шампанското се пени добре. А благодарение на дългата дръжка, чашата е по-удобна за държане в ръка, за да се предотврати нагряването на напитката. Също така известни и популярни са такива чаши за шампанско като флейта и купа-купа. И двете са доста елегантни чаши, но доста неподходящи за сервиране на чисто пенливо вино, шампанско или просеко. И формата на канавка, и формата на купа имат твърде голяма повърхност, поради което въглеродният диоксид бързо излиза. Тези чаши са по-подходящи за коктейли с шампанско или пенливо вино.

Related Post

Дървени играчки за 3-годишни

Posted by - September 23, 2021 0
След раждането си децата започват да опознават света. След време ще забележите, че вашето дете става все по-концентрирано, започва да…
модерно LED осветление от Поларис

Posted by - April 28, 2022 0
LED светлините се превърнаха в основен инструмент в арсенала на дизайнерите. LED лампите променят нашето възприятие за пространство, създавайки игра…

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *