Созопол архитектурен и археологически резерват | ostrovite.bg

Созопол: Не само плажове, но и история

65 0

Созопол е един от най-привлекателните български курорти на Черноморското крайбрежие и притежава богато културно наследство. Старият град на Созопол е обявен за архитектурен и археологически резерват поради множеството паметници на културата, които се намират там. Разходката из Стария град предлага неповторимо преживяване, като открива врата към богатата история и красота на този уникален град.

 

Созопол стария град | ostrovite.bg

Едно от най-вълнуващите неща в Созопол са старинните къщи, които са изградени във възрожденски стил в края на 19 и началото на 20 век. Тези къщи са двуетажни или триетажни, като първият етаж се използва за стопански нужди, а останалите са обитаеми. Основите на къщите са от камък, стените са изградени от кирпичи и са обшити с характерната дървена облицовка, която ги предпазва от соления морски въздух. Покривите са покрити с традиционни турски керемиди.

В Стария град на Созопол се намират средновековни църкви, сред които църквата при манастира “Св. Апостоли” и манастира “Св. Николай Чудотворец”. Около 20 малки параклиса са издигнати тук, а в църквите “Св. Богородица”, “Св. Св. Кирил и Методи” и “Св. Георги” се съхраняват ценни икони и дърворезби. В старата част на града се намират и Художествената галерия, Етнографският музей и Музеят при крепостната стена, които представляват още едни интересни места за посещение и разглеждане на културното наследство на Созопол.

Едно от най-вълнуващите археологически открития в Созопол е средновековният манастир “Св. Николай Чудотворец”. Този манастир беше разкрит в началото на 2011 година по време на разчистване на крепостни съоръжения, след като  се показва на повърхността на терена. Непосредствено над скалите е разчистена голяма ъглова кула от укрепителната система на средновековен Созопол, а има и предположения, че тя може да е част от така наречената крепост “Каструм Домини”.

Комплексът “Южна крепостна стена и кула” също е едноизключително интересно място за посещение в Созопол. Това е добре запазена средновековна укрепителна стена, която обграждала старата част на града. Можете да разходите по дължината й и да се насладите на впечатляващите гледки към морето и околната местност.

Созопол прекрасен плаж и на море | ostrovite.bg

Освен историческите забележителности, Созопол предлага и прекрасни плажове, които са идеални за почивка и релаксация. Някои от най-популярните плажове включват Северния и Южния плаж, а също така има и множество уютни заливи и бухти, където можете да се насладите на спокойствието и красотата на морето.

Созопол ресторанти и заведения | ostrovite.bg

Созопол е известен и с богатия си нощен живот. В старата част на града ще намерите множество ресторанти, барове и клубове, където можете да се забавлявате до късни часове. Тук ще откриете разнообразие от кухни, включително традиционна българска, средиземноморска и интернационална кухня.

Созопол е идеално място за любителите на активния отдих. Можете да се насладите на водни спортове като кайтсърфинг, сноркелинг и гмуркане. Също така можете да се отдадете на риболов, разходки с велосипед или пеши преходи в околната природа.

Созопол почивка и релакс, черноморски курорт | ostrovite.bg

В крайна сметка, Созопол предлага комбинация от история, култура, природа и развлечения, което го прави привлекателен дестинация за почивка и посещение.

Related Post

пещери в родопите | ostrovite.bg

Пещери в родопите

Posted by - April 20, 2022 0
Големият брой карстови форми, сложната геоложка история, климатичното и хидроложкото разнообразие са сред основните фактори, допринесли за голямото богатство и…
декор на вътрешен басейн | bg-maistor.com

Вътрешен басейн: дизайн

Posted by - April 22, 2023 0
Можете органично да поставите басейна в пространството на стаята, като се съсредоточите върху характеристиките на стаята и общия характер на…

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *