Аладжа манастир | ostrovite.bg

Магията на Аладжа манастир Варна

515 0

Loading

Аладжа манастир е средновековен православен манастир, разположен на около 20 километра източно от град Варна в България. Той е известен със своята красива крепостна архитектура, която включва изкуствени скални пещери и стаи, издълбани в скалата.

Манастирът е построен през XIII век, по времето на Второто българско царство, и е бил използван като религиозен център и като убежище по време на турско нашествие в България. В архитектурата на манастира може да се видят много средновековни елементи като крепостни стени, кръгли кули, арки и резбарии върху камъка.

. Аладжа манастир принадлежи към голямата група естествени пещери, образували се в меките варовикови седименти върху почвата на някогашното Сарматско море, покривало територията на Югоизточна Европа преди около 12 милиона години. Първоначалното християнско име на манастира не е известно. Името „Аладжа” е от персийско-турски произход и означава „пъстър”.

Туризъм красотите на България

Историята на Аладжа манастир

Историята на Аладжа манастир се преплита с възникването и разпространението на християнството в България. В историческата литература е установено, че пещерата, в която е разположен манастирът, е била свързана с най-големите мистерии на християнството – Рождението и Възкресението на Христос. Това обяснява наличието на пещерни жилища, използвани от отшелници и раннохристиянски монашески общности през 4-ти до 6-ти век.

Аладжа манастир край Варна е само една част от огромния комплекс от скални манастири, които са били разпространени в североизточна България. Има свидетелства, че в този регион са съществували около 500 манастира. Те са били важни центрове на духовност и култура през Средновековието. Скалните манастири са били последователи на древната традиция на отшелничеството и поклонение в пещери, което е присъщо на ранните християнски общности.

В периода от 13-ти до 14-ти век, възниква исихазмът – духовно движение, което се разпространява във Византия и България. Исихазмът е свързан с практиката на молитва и медитация, насочени към постигане на божествено обединение и духовно прозрение. Скалните манастири, като Аладжа, са били важни центрове на исихастическата практика, където монасите са се оттеглили от света, за да се посветят на духовния живот и търсенето на близост с Бога.

Аладжа манастир през годините е преживял различни етапи и преобразувания. През Османската империя манастира бил затворен, а сградите му са били разрушени. В началото на 19-ти век, след освобождението на България от османско владичество, започва възстановяването на манастира. Сега Аладжа манастир се превърнал в туристическа атракция и символ на богатата история и култура на България.

Днес Аладжа манастир привлича посетители от цял свят, които идват да се възхищават на красотата на природата и архитектурата, да изследват историческото минало и да се потопят в духовната атмосфера на това място. Това е свидетелство за значението и величието, което Аладжа манастирир носи със себе си. Скалният манастир Аладжа е не само свидетел на древните времена и религиозната история на България, но и вдъхновение за всички, които го посещават днес.

 

Аладжа манастир Varna

Парк Аладжа манастир

Скален манастир

Аладжа манастир е един от малкото скални манастири в България, където ясно се различават най-важните помещения – манастирския храм, параклиса, църквата за заупокойна молитва, криптата, кухнята, трапезарията, монашеските килии и икономически области. Те са разположени на две нива сред високите близо 40 м варовикови скали.

В западната част на първо ниво, до посетителската стълба, се намира манастирската църква. В средата на източната стена се вижда малък олтар. Подобно на други православни църкви през Средновековието, тя е украсена със стенописи, но лесният достъп до нея логично определя бъдещето й. Запазени са фрагменти, но трудно се разпознават по стените.

Аладжа манастир интересно

В средната част на източната стена (в олтара) е разположена фигурата на Богородица. На пода на църквата има каменна стълба, която през тесен коридор води до останалите помещения на първото ниво. В края на стълбището започва друг коридор, където са запазени шест монашески килии. Те бяха отделени един от друг и от коридора с дървени стени. В стените ще видите малки ниши, където монасите са държали икони.

Накрая се влиза в широко помещение с неправилна форма. В северозападната му стена е издълбана малка полукръгла ниша. Малките отвори в центъра на тавана показват, че тук също е използвана дървена преграда, разделяща пространството на две части. В западната част (с нишата) е била кухнята, а в източната – трапезарията. В него се съдържа известна символика, която се дължи на „Тайната вечеря“. Източно от трапезарията по къса рампа се достига до малко помещение, чиято основна част липсва. Полукръглата лицева страна на източната стена, както и ориентацията изток-запад свидетелстват, че това е малка църква.

Второто ниво на скалния манастир представлява само по-голяма ниша, където е параклисът. Това е единственото запазено тухлено помещение в манастира. На около 800 метра северозападно от манастира, скрити сред гъсти шубраци, има група пещери, която е разположена на три нива. Наричат ги „катакомбите“.
“Легендите на Аладжа манастир”

Аладжа манастир morski turizym

Днес Аладжа манастир е национален културен паметник и е открит за посещения. Това е един от най-популярните туристически атракции в България, който привлича много посетители с интерес към историята и архитектурата на България.

Related Post

отдих България

Отдих в България

Posted by - April 20, 2022 0
Пълноценната почивка е от огромна важност за доброто състояние на всеки човек, особено ако той е подложен на ежедневен стрес,…
Велинград | ostrovietBG

Велинград

Posted by - June 21, 2022 0
Наречен на партизанката Вела Пенева, твърди се, че Велинград е един от най-безоблачните градове в България. Но не безоблачното небе…
Почивка в България | ostrovite.bg

Почивка в България

Posted by - June 21, 2022 0
Август е топ месеца за всички туристи и отпускари, а като място най-предпочитано е морето, но има и такива хора,…

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *