тенджери от неръждаема стомана

Как да изберем правилната тенджера от неръждаема стомана?

152 0

Loading

Тенджерата от неръждаема стомана е аксесоар, който се среща в почти всички кухни. Тези домакински съдове се предлагат в различни размери. Оборудван с удобни дръжки и капаци. Допълнете с модерни дреболии, като измервателна скала и изход за пара. Но основното им предимство е в надежден и безопасен съд. Неръждаемата стомана е издръжлива и красива.

Как да изберем правилнaта тенджера от този материал?

Отговорът е в статията. Историята на откриването на неръждаема стомана. Материалът е открит през 1913 г. Англичанинът Хари Бриърли, който е работил във военната индустрия, изучава свойствата на различни сплави. Той установи, че стоманата с високо съдържание на хром придобива антикорозионна устойчивост. През 1924 г., след задълбочени изследвания, Обединеното кралство патентова Стандарт 304, съдържащ 18% хром и 8% никел. Такава устойчива на корозия стомана започна да се използва за промишлени и битови цели. От него са изработени елементи за нефтена и газова апаратура, хирургически инструменти и кухненски прибори.

Свойства на хранителна неръждаема стомана

Въпреки нарастващото търсене на алуминиеви съдове за готвене, неръждаемата стомана остава водещият метал за тенджери. Техническите и експлоатационни характеристики ги превърнаха в истинска кралица на кухнята!

1. Устойчивост. Материалът не влиза в химични реакции със съставките на съдовете. Не изисква защитно покритие.

2. Бързо загряване. Стоманата се нагрява за секунди. Няма нужда да губите време и енергия.

3. Устойчивост на корозия. Тенджерите от неръждаема стомана не се страхуват от ръжда. Те не се страхуват от чести измивания, включително в автоматични машини.

4. Механична якост. Материалът се счита за антикрехък. Не се страхува от драскотини, стружки и падания. Не се напуква и не провисва.

5. Киселинна устойчивост. Неръждаемата стомана е подходяща за кисели ястия, включително доматени супи и летни заготовки.

6. Пластичност. Металът приема и перфектно държи всяка форма.

Видове и предназначение на съдовете от неръждаема стомана

Съдовете за готвене от неръждаема стомана се считат за универсални. В зависимост от модела в него можете да приготвите всякакви ястия. Има само седем вида тенджери!

1. Дълбока тенджера от неръждаема стомана. Използва се за варене на яйца, зърнени храни, колбаси, приготвяне на какао и варене на мляко. Една от разновидностите е жулиен кокот.

2. Универсална тенджера. Подходяща за супи, варени картофи, месо, риба. Има малки, средни и големи контейнери.

3. Тенджера с гевгир. Оборудван с метална вложка за спагети и паста. Има дръжка за лесно източване на течността от готовия съд.

4. Сокоизстисквачка от неръждаема стомана. Незаменим помощник по въпросите на домашно приготвени заготовки от ябълки, круши, праскови и череши.

5. Уред за пара от неръждаема стомана. Подходящ за приготвяне на деликатни ястия на пара и диетични ястия без използване на олио.

6. Тенджера под налягане от неръждаема стомана. Специализиран контейнер за традиционни манти на пара. Има 2-3 нива и отделение за вода.

7. Тенджера за зеленчуци. Висок тесен съд, който е удобен за варене на цели моркови, цвекло и царевица.

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *