GEFU Нож за хляб “ENNO“ – 21 см | be4home.com

Защо имам нужда от нож за хляб?

6 0

Loading

Съществуват толкова много различни видове ножове и когато работите в кухнята, може да е малко объркващо да определите кои от тях са ви нужни и кои не са толкова важни. Много хора не смятат, че ножът за хляб е толкова важен; в крайна сметка, той се използва само за рязане на хляб, нали?

Но тук много хора грешат, защото ножовете за хляб всъщност са едни от най-многофункционалните в кухнята. Така че, ако сте се питали защо ви е нужен нож за хляб, тази многофункционалност е отговорът.

В това ръководство ще разгледаме защо ножовете за хляб са толкова важни и как можете да ги използвате в кухнята си.

Какво е нож за хляб?

Когато преглеждате колекцията си от ножове, може да е лесно да се объркате кой е кой. Но ако сте се чудили как изглежда ножът за хляб, имаме добри новини; той е един от най-лесните ножове за разпознаване!

Ножът за хляб е дълъг нож, който не се различава много по форма от ножа сантооку. Основната разлика е, че докато сантоокуто има гладко острие, ножът за хляб има зъбато острие. Освен това, тези ножове са доста по-дълги.

Дългото острие на ножа за хляб позволява да режете много по-големи предмети, без да компрометирате гладките движения. В същността си, острието на ножа за хляб не само изглежда като трион, но и се държи като такъв. То има зъбчета, които помагат на ножа да захване хляба по-добре, докато реже, без да прилага твърде много натиск, който иначе би могъл да смачка храната.

За какво се използват ножовете за хляб?

Едно от най-добрите неща за ножа за хляб е, че е изключително многофункционален. Докато това острие носи името “нож за рязане на хляб”, то прави много повече. Нека разгледаме как още можете да използвате ножа за хляб.

Меки храни

Вероятно бихте посегнали към готварския нож за задачи като нарязване и нарязване, но много хора не осъзнават, че ножът за хляб може всъщност да бъде по-добрият избор, когато работите с по-меките храни.

Причината за това е, че тези ножове не упражняват толкова много натиск върху това, което режете, така че храната няма да бъде смачкана. Вещи като домати, чушки и тиквички са идеални за рязане с нож за хляб. Освен това, ще откриете, че това е много по-малко трудоемко, а това не може да бъде лошо.

Твърди храни

Докато ножът за хляб е отличен избор за рязане на редица по-меките храни, способностите му не свършват дотук. Тези остриета са страхотни за работа с по-плътни и твърди храни, като твърди зеленчуци и по-твърди плодове като пъпеши и ананас.

Работа с торта

Едно от нещата, които изненадват много хора относно скромния нож за хляб, е, че той не е добър само за хляб. Всъщност, вашият нож за хляб работи много добре с неща като торта, особено когато искате да изравните слоевете на тортата. Това е така, защото ножът ще премине през тортата, без да наруши формата ѝ. Освен това, когато тортата е готова, ножът за хляб е идеалният уред за рязане на парчета.

Яйца

Няма нищо по-вкусно от вкусно сварено яйце, но ако някога сте се опитвали да нарежете такова с нещо като универсален нож, ще знаете колко трудно може да бъде. Но тук отново ножът за хляб влиза в светлината на прожекторите, тъй като лесно нарязва сварените яйца. Тъй като не прилага натиск, получавате чисти, равномерни резени, които подобряват представянето на ястието ви.

Наистина ли имам нужда от нож за хляб?

Лесно е да видите, че ножът за хляб е многофункционален инструмент, но въпросът дали ножът за хляб е един от ножовете, от които се нуждаете, все още остава.

Вероятно сте били научени, че ви трябва огромен набор от ножове в кухнята, ако искате многофункционалност. Но нека бъдем първите, които ви кажат, че това не е задължително вярно! Всъщност, за повечето домакински готвачи, наистина няма нужда от повече от три ножа.

Вашият нож за хляб очевидно е един от тях, поради многото различни начини, по които можете да го използвате. В рамките на трите ножа, е важно да имате зъбат нож. Те са страхотни по всички причини, които вече обсъдихме, но ако режете храни с твърда външност и меки вътрешности, те наистина ще блеснат.

Освен ножа за хляб, препоръчваме също да имате готварски нож и по-малък нож, като нож за белене или универсален нож. Вашият готварски нож има широко острие, което е изключително многофункционално и ще ви служи добре за повечето кухненски задачи. Въпреки това, ще искате този по-малък нож за по-сложни и деликатни задачи, като например белене или нарязване на чесън.

С тези три ножа в кухнята си, ще можете да се справите с почти всичко. Така че, наистина ли ви е нужен нож за хляб? Да, нужен е!

Как да използвате нож за хляб

Научаването как да използвате правилно ножа за хляб не е трудно; всъщност, той е един от най-простите ножове за употреба. Въпреки това, ще трябва да отделите време за практика, ако искате да направите равномерни резени. Част от това е да държите храната неподвижна на дъската за рязане с една ръка, докато режете с другата. Също така е важно да държите пръстите си далеч от острието, за да избегнете наранявания.

Чудесното при ножа за хляб е, че той е зъбат и тази конструкция означава, че е много по-лесно да режете с него. Тези малки зъбчета ще свършат голяма част от работата вместо вас, така че не е толкова изтощително.

Преди да започнете да режете, трябва да изберете най-добрия нож за хляб за вас и тъй като има толкова много налични, е добре да направите проучване. Най-добрият нож за рязане на хляб ще има малко по-широки зъби, което ще осигури по-равномерно рязане и по-малко разпиляване; важно е, ако не искате да почиствате много трохи след това!

Добър нож за хляб ще има по-изразен вид на трион в сравнение с нещо като нож за стек, който е малко по-деликатен, въпреки че все пак е вид зъбат нож. Също така е важно да намерите нож за хляб, който е доста здрав и няма много гъвкавост в острието, тъй като това може да направи контрола по-труден.

Ще забележите, че някои ножове за хляб имат остър връх, докато други имат закръглен. В действителност, формата на върха не оказва влияние върху представянето на ножа, тъй като не се използва при рязане. Важно е обаче дължината на острието. Обикновено, ножът за хляб ще бъде между 7 и 10 инча, но колкото по-дълго е острието, толкова по-многофункционално ще бъде.

След като изберете правилния нож за рязане на хляб, е време да започнете да го използвате. Ето няколко страхотни съвета, за да извлечете максимума от ножовете си за хляб.

  • Важно е да поставите хляба правилно на дъската за рязане, тъй като това ще улесни и направи по-безопасно рязането. Искате да го поставите хоризонтално и перпендикулярно на тялото си, за да можете да режете напречно на хляба.
  • Уверете се, че използвате доминиращата си ръка, за да държите ножа, докато другата ръка е на хляба, за да го държи неподвижен, докато режете.
  • Най-добрите готвачи знаят, че начинът, по който държите ножа, прави огромна разлика. Можете да имате най-добрите ножове за хляб в света, но ако техниката ви е неправилна, това ще бъде очевидно. Уверете се, че държите дръжката близо до острието с палеца и показалеца, притискащи острието. По този начин имате много по-голям контрол върху ножа и няма да ви е нужно да полагате много усилия за рязане.

Заточване на нож за хляб

Докато ножът за хляб е много лесен за използване, той е един от по-трудните ножове за заточване. Въпреки това, поради конструкцията си, на ножа за хляб му отнема много повече време да се затъпи. Всъщност, много хора не биха се нуждали да заточват ножа през целия период, в който го притежават. Други части на ножа, като дръжката, са по-склонни да се износят преди острието да се затъпи.

Това казано, много зависи от това колко често използвате ножа за хляб. Разбира се, колкото повече го използвате, толкова по-бързо острието ще се затъпи. Затова си струва да се образовате как да заточвате ножа за хляб.

Има няколко различни инструмента, които можете да използвате за заточване на кухненски ножове. Повечето хора биха избрали нещо като воден камък, но това няма да е полезно за заточване на зъбати ножове за хляб. Обикновено бихте използвали заточваща пръчка за това и трябва да заточвате всяко зъбче индивидуално, което е причината да е по-трудно и времето за работа е по-дълго.

Също така е важно да се отбележи, че повечето ножове за хляб са с едностранно заточване, което означава, че трябва да се заточват само от едната страна. Но все пак е много важно да получите правилния ъгъл, което е още една причина, поради която това може да бъде трудно, ако нямате предишен опит. Ако искате да заточите ножа си за хляб вкъщи, уверете се, че запомняте спецификациите, за да го заточите правилно.

Въпреки това, много хора избират да занесат ножа си за хляб на професионалист за заточване. Това е добра идея по много причини, но най-важното е, че можете да сте сигурни, че ножът няма да бъде повреден. Много ножове за хляб идват с доживотна гаранция, но това може да не важи, ако сте повредили острието поради неправилна поддръжка.

Неща, които да търсите при избор на нож за хляб

Сега, когато знаем колко е важен един от най-добрите ножове за хляб в нашия кухненски арсенал, забавлението от пазаруването може да започне. Въпреки това, ще трябва да избирате внимателно, тъй като не всички ножове за хляб са еднакви. Ако искате нещо наистина остро и надеждно, тогава може да искате да потърсите най-добрия японски нож за хляб, но в какъвто и случай, следните неща трябва да се вземат предвид.

Острие

Вероятно най-важното нещо, на което да обърнете внимание при покупка на какъвто и да е нож, е качеството и типът на острието. Това не е различно и при избора на нож за хляб и има няколко фактора, за които трябва да помислите.

Първо, трябва да решите каква е най-добрата дължина за ножа за хляб. Обикновено остриетата са между седем и десет инча, но какво ще изберете зависи от начина, по който използвате ножа. Например, ако знаете, че ще режете много хрупкав хляб с твърда външност и мека сърцевина, тогава по-дълъг нож ще свърши работа.

Но ако ще работите с по-малки хлябове и други малки съставки, като малки пасти, тогава няма да ви трябва нещо толкова голямо. За по-многофункционален нож за хляб, изберете нещо със средна дължина.

Също така е важно да помислите за дебелината на острието, тъй като това ще повлияе на това колко лесно ще реже хляба и другите съставки. Тънкото острие с малък ъгъл обикновено работи най-добре, когато става въпрос за ножове за хляб. Това е така, защото по-тънкото острие не създава толкова много триене при рязане, което означава по-малко трохи и много по-гладко рязане. Освен това, остриета от този тип обикновено имат по-остър ръб, така че ще можете да режете по-фино, когато е необходимо.

Накрая, трябва да разгледате от какъв материал е направен вашият нож за хляб. Най-добрите ножове за хляб са изработени от остриета от високовъглеродна стомана, тъй като това осигурява много по-остър ръб и по-голяма рязка способност.

Имейте предвид, че високовъглеродната стомана е по-склонна към корозия, така че ще трябва да се уверите, че почиствате ножа правилно и се грижите за него. Но ще бъдете възнаградени с нож, който е изключително издръжлив и ще остане остър за много дълго време.

Зъбци

Има някои ножове за хляб, които нямат зъбци и са с прав ръб; сега залагаме, че това ви е объркало, нали? Но аргументът е дали тези могат дори да се нарекат нож за хляб. Сигурни сме, че това е дискусия за друг ден.

Зъбатият нож за хляб ще има зъбато острие, което осигурява гладко и чисто рязане и това е съществено. Има зъбчетата означава, че можете да режете храната без много триене или натиск. Когато натискът е твърде голям, това може да доведе до разкъсване или смачкване на храната, което разваля представянето.

Когато избирате нож за хляб в онлайн магазин Be4home.com, уверете се, че търсите такива с дълбоки и много остри зъбци, тъй като те предлагат по-добра производителност и повече многофункционалност. Също така е важно да се отбележи, че по-малкото е повече, когато става въпрос за ножове за хляб, и тези с по-малко зъбци обикновено работят по-добре

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *