Шумен “1300 години България” – монументът | ostrovite.bg

Забележителности в град Шумен: “1300 години България” – монументът, който ни кара да помним

59 0

Loading

Разположен на хълма Илчов баир в Природен парк Шуменско плато, Паметникът “Създатели на българската държава” е внушителен монумент, посветен на основаването и развитието на българската държава. Построен през 1981 г. за честванията на 1300-годишнината от създаването на България, този грандиозен паметник е истинска забележителност, привличаща стотици посетители всяка година.

Идеята за изграждането на паметника възниква през 1977 г. в подготовката за тържествата по случай юбилея. Авторите на монумента са изтъкнати български творци – скулпторите Крум Дамянов и Иван Славов, архитектите Георги Гечев и Благой Атанасов, художниците Владислав Паскалев и Стоян Велев, и инженер-конструкторът П. Хаджов.

най-голямата на открито мозайка-триптих в Европа

Паметникът се състои от две групи внушителни бетонни форми, между които се намират малки пространства. Централно място заема най-голямата на открито мозайка-триптих в Европа, съчетана с 21 скулптури. Тук са изобразени сцени, символизиращи създаването, развитието и разцвета на българската държава през VII-X век.

скулптурната фигура на хан Аспарух | ostrovite.bg

Първа е скулптурната фигура на хан Аспарух, основателя на България, с меч, забит в земята, и изрича думите: „Тук ще бъде България! – под това небе, на тази земя”. Следват скулптурите на ханове Тервел, Крум и Омуртаг на 18 метра височина до него. Владетелите, които утвърждават българската държава, а около тях са изобразени откъси от стари византийски хроники. Хан Тервел (701-721 г.) е първият български дипломат. През 705 г. спасява Константинопол да не бъде превзет от арабите и помага на византийския император Юстиниан II да си върне престола. За тази заслуга получава титлата „кесар” – втора след императорската, и областта „Загоре” в Северна Тракия.

статуя на Княз Борис I | ostrovite.bg

Следващата статуя е на Княз Борис I, който има историческа заслуга във въвеждането на християнската вяра в България още през 864 г. Така България се приобщава към „византийското семейство на народите”, в което българският владетел е считан за духовен син на византийския василевс. Фигурата на княз Борис е приведена, устремена напред, като че ли се взира в далечината, за да открие правилния път за своя народ.

Забележителности в Шумен | ostrovite.bg

Грандиозният паметник е дълъг 140 м и висок 70 м. Строителството му е било истинско инженерно постижение, включвало изкопаване на 2300 куб. м земна маса, използване на 2400 тона арматурно желязо и 50 000 куб. м бетон.

Днес паметникът “Създатели на българската държава” не само предизвиква почит към славното ни минало, но и привлича посетители от цялата страна. Към него функционира посетителски информационен център и постоянна експозиция.

Велика България! Значението на Велика България за цялата история на Европа е огромно. Благодарение на създаденото от Кубрат и от неговите предци, стотици години преди да бъдем признати от тогавашния хегемон Византия. Най – старата държава в Европа. Предполага се, че България съществува като държава още III век след Христа. Има и още по смели предположения, че България е дала началото на световната цивилизация след Атлантидите. Именно тази силна държавническа традиция е в основата на историческата издръжливост на Дунавска България, която удържа изпитанието на времето и не се разпада подобно на редица други държави.

Related Post

почивка в Несебър | ostrovite.bg

Несебър

Posted by - June 21, 2022 0
Град Несебър е не само морски курорт, но и световно културно наследство на ЮНЕСКО, от 1983 г. Той е признат…
Велинград | ostrovietBG

Велинград

Posted by - June 21, 2022 0
Наречен на партизанката Вела Пенева, твърди се, че Велинград е един от най-безоблачните градове в България. Но не безоблачното небе…
Почивка в България | ostrovite.bg

Почивка в България

Posted by - June 21, 2022 0
Август е топ месеца за всички туристи и отпускари, а като място най-предпочитано е морето, но има и такива хора,…
почивка в куба | ostrovite.bg

На почивка в Куба

Posted by - April 20, 2022 0
Куба, Хавана, Кастро, Йорданка Христова, пури, мохито, дайкири – пренасяме се в световната столица на афро-латинската музика и танци. Страната…
Созопол архитектурен и археологически резерват | ostrovite.bg

Созопол: Не само плажове, но и история

Posted by - March 10, 2024 0
Созопол е един от най-привлекателните български курорти на Черноморското крайбрежие и притежава богато културно наследство. Старият град на Созопол е…

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *