• April 21, 2022

Какво да вземете със себе си на екскурзия или пътуване: списък за пътуване

Какво да вземете със себе си на екскурзия или пътуване: списък за пътуване

Пътуването е дълъг престой във влакове, коли, самолети или автобуси, преминаване на митнически контрол и документи, тичане по улиците в търсене на жилище и дълги разходки. Разбира се, струва си да помислите предварително какво ще правите по време на пътуването: активен отдих, културни събития, официални срещи, партита, скъпи ресторанти и така нататък.

Подготовка за пътуването

Колкото и опитен пътник да сте, не оставяйте всичко за последния ден – подгответе се за пътуването предварително. За начало помислете за съдържанието на куфара. По правило сред набързо хвърлените неща има много ненужни, а най-необходимото просто не е достатъчно. Ако пътуването е планирано за повече от седмица (например зимуване в топли страни за 3 месеца или повече), тогава трябва да направите всичко предварително: избор на застраховка, развитие на маршрута, визи, настаняване, изучаване на информация за страната ( цени, храна, транспорт и др.), закупуване на валута и решаване на проблеми с банкови карти. Всичко това ще отнеме достатъчно време.

Забележка: Препоръчваме ви да направите списък с нещата, които трябва да направите предварително. Така че няма да пропуснете нищо. Използвайте един списък за следващото пътуване, като го вземете за основа и промените само незначителни подробности.

Дрехи и обувки

Към избора на дрехи и обувки за пътуването трябва да се подхожда отговорно. Пътните артикули трябва да са практични, изработени от материи, които не се мачкат и съхнат бързо, удобни и съвместими един с друг. По-добре е да не носите повтарящи се неща, като два чифта шорти с еднаква дължина или три сарафана, само защото всички ви харесват. В нашия сайт Alert.bg ще откриете изключително разнообразие от клинове и туники, подходящи за пътуване. В тях ще откриете удобството и комфорта на материите, от които се произвеждат. Както показва практиката, почти половината от нещата, взети по време на пътуването, не са носени (особено на юг).

Какво друго е необходимо да вземете за пътуването?

Пари, документи, карти

Първото и най-важно нещо, което трябва да вземете със себе си на пътуване, са документи и пари. По-добре е да имате малка чанта за кръста, популярна като “банан”, или чанта за кръста, която винаги да носите със себе си и да вземете в ръчния багаж, когато летите.

Чуждестранни паспорти и техните копия

Запазете копия на всички документи в електронна кутия, мобилен телефон, флаш устройство или виртуален диск. И е по-добре да се презастраховате и да изберете няколко варианта.

Разпечатки и електронни версии на самолетни билети, резервация на хотели или апартаменти и електронни опции за застраховка

Също така, не забравяйте сертификата си за ваксинация, ако имате нужда от такъв (например някои африкански и южноамерикански страни няма да бъдат разрешени без оригиналния сертификат за ваксинация).

Банкови карти

Препоръчваме да имате няколко карти и сметки в различни банки. Не забравяйте да кажете на банките за пътуването си и списъка със страните, които трябва да посетите, за да не бъде блокирана картата ви.

Малко пари в брой

Парите винаги трябва да са под ръка – и то във валутата на страната, в която се намирате.

Планирате ли да отидете с кола? Вземете международна шофьорска книжка и шофьорска книжка, “зелена карта”, талон за преглед и документи за автомобила (технически сертификат), ако управлявате собствен автомобил.

Каквдрехи според нас е задължително да вземете:

Обувки. Добре е, ако имате обувки и сандали в гамата. Обувките ще осигурят безопасност на краката по пресечен терен, а сандалите ще дадат възможност да си починете от тежки обувки по време на организацията на къмпинг. По-добре е да вземете обувки с мембрана. Също така имайте предвид, че този тип обувки, независимо дали са маратонки или обувки, винаги трябва да се купуват в по-голям размер.

Чорапи. Започвате да оценявате добрия чорап само когато го познавате в сравнение. Можете да ходите в памучни чорапи, но памучният плат има един недостатък – абсорбира много влагата и неохотно се отделя от нея. Възниква въпросът „Защо похарчихме пари за мембраната в обувката, като така и така кракът е мокър?“. Използвайте термо чорапи: намокрете се бързо – изсушете бързо.

Штормово яке и панталон (или поне само яке) или иначе казано – дъждобран. Предпазва от вятър и дъжд. Незаменимо нещо при дълги разходки. Слънце, вятър, дъжд – винаги сте защитени, всички сухи и здрави.

Туниките, клиновете и тениските са стилни дрехи, както за всеки ден, така и за туризъм. Имат здравина, предпазват от ултравиолетова светлина, изсъхват бързо, леки и дишащи. Alert.bg произвежда такъв тип артикули от изключително качествени материи.

Яке

Термо бельо (сако и панталон) или поне яке. Ако е лято, това е тениска. Трябва да обърнете внимание и на специализираното бельо: тежи малко, изсъхва бързо, не се издига.

Панталони трансформатори. Това са универсални панталони, които с леко движение на ръката се превръщат в шорти. Тези артикули обикновено са изработени от синтетичен плат, който е подобен по мекота и текстура на памука, но запазва всички най-добри качества на найлона. Те са много надеждни и удобни.

Бански или плувни шорти, ако планирате да отидете на море.

Въпреки обширния списък с неща за пътуване, с подходящо съхранение, всичко това (и повече) се побира лесно в 45 кг раница (на човек). Можете да поставите нещата в куфар и раница с ролки, така че не са много запомнящи се, а някои неща могат да се пъхнат в обувки и да запълнят празнините. За всеки член на семейството имаме собствена чанта-органайзер, където се поставят нещата. Това е особено вярно при децата. Всеки има своя чанта с личните си вещи и за да намерите подходящата тениска, не е нужно да обръщате целия куфар.

Не забравяйте, че лекотата на пътната чанта е важен фактор, който ще повлияе на положителното впечатление от цялото пътуване. За да не се притеснявате за размера и теглото на вашия багаж, проверете информацията за багажа на авиокомпанията.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *