• June 21, 2022

Велинград

Велинград

Наречен на партизанката Вела Пенева, твърди се, че Велинград е един от най-безоблачните градове в България. Но не безоблачното небе примамва тълпите от туристи в този малък оазис, където реки и извори има в изобилие.

Мек климат, минерална вода и неповторима природа са част от нещата, заради които хората са идвали и продължават да идват във Велинград. Това, заедно с големия брой лечебници и модерни СПА центрове и хотели, неминуемо обуславят най-големия балнео курорт в България – СПА столицата на Балканите

На какво още, освен лечебната минерална вода и СПА услугите в хотела, можете да се насладите във Велинград:

Клептуза – заради тайнствеността и романтиката, този парк с двете си езера е харесвано място от двойките и семействата за разходки, снимки и релакс, или пък, за да покарат водно колело.

Историческия музей – тук можете да намерите: Археология, Възраждане, Етнография, Нова и Най-нова история и Художествен отдели. В тях се съхраняват и проучват повече от 19 000 археологически находки, предмети от стария бит, икони, старопечатни книги, лични вещи и архиви на известни личности, снимки и документи.
Крепост “Цепина” – една от най-известните крепости в Родопите. Намира се в село Дорково, на 18 км от Велинград

Плиоценски парк “Дорково – ако сте решили да посетите крепостта, можете да отделите и малко време, за да разгледате уникалния плиоценски парк, където ще бъдете отнесени назад във времето, преди 5 милиона години.

Батак и пещерата “Снежанка – ако разполагате с повечко време и искате да се разходите в околността, можете да посетите църквата и музея в Батак, както и пещерата “Снежанка”, наречена така заради образуванията, които наподобяват приказната героиня.

Вероятно още много места може да представляват интерес за вас (в близост са също и язовир Батак и Доспат, които са изключително красиви), но всички зависи от времето, с което разполагате и начина по който искате да го оползотворите. Затова чувствайте се спокойни да планирате почивката си. Бъдете спонтанни и пълни с енергия!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *